Μια πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει στο προσκήνιο την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές εναλλακτικών μοντέλων απασχόλησης για άτομα με αναπηρίες. Η έκθεση, με τίτλο «Study on alternative employment models for persons with disabilities», εξετάζει ένα ευρύ φάσμα πρακτικών, από τα παραδοσιακά προστατευμένα εργαστήρια (sheltered workshops) έως τις κοινωνικές επιχειρήσεις ένταξης στην εργασία (work integration social enterprises).
Το εύρος των πρακτικών
Η έρευνα αναλύει τόσο τα παραδοσιακά μοντέλα προστατευμένης απασχόλησης όσο και νεότερες προσεγγίσεις, όπως η υποστηριζόμενη απασχόληση (supported employment), η ατομική τοποθέτηση και υποστήριξη (Individual Placement and Support – IPS) και η εξατομικευμένη απασχόληση (customised employment). Αυτές οι μέθοδοι βασίζονται σε αξιολόγηση δεξιοτήτων, επιτόπια εκπαίδευση και διαρκή υποστήριξη τόσο για τους εργαζόμενους με αναπηρία όσο και για τους εργοδότες τους, αποτελώντας σημαντικούς συνδετικούς κρίκους προς την ανοικτή αγορά εργασίας. Η μελέτη αναδεικνύει και την τρέχουσα συζήτηση σχετικά με τα παραδοσιακά προστατευμένα εργαστήρια, όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσο ενισχύουν ή περιορίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας. Ειδικό ενδιαφέρον έχει δοθεί στους δρόμους μετάβασης από το προστατευμένο περιβάλλον προς τα κύρια ρεύματα απασχόλησης. Ακόμα παρέχει μια Συγκριτική ανάλυση οκτώ κρατών-μελών, ενω παράλληλα, παρουσιάζονται 20 περιπτώσεις καλών πρακτικών που προσφέρουν έμπνευση και καθοδήγηση σε όσους εργάζονται στον τομέα της αναπηρίας και της απασχόλησης.
Μπορείτε να το μελετήσετε σε βάθος στο παρακάτω σύνδεσμο : https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/1cc9efd9-1b5d-11f0-b1a3-01aa75ed71a1/language-en